Over Marius

Hallo, ik ben Marius Engelbrecht, historicus en trainer. Geschiedenis en psychologie hebben mij altijd geboeid, hoe mensen leven, denken en voelen in hun tijd en cultuur. Oorspronkelijk studeerde ik geschiedenis en enkele jaren psychologie. Later promoveerde ik op geschiedenis van de psychologie, op onderzoek naar grote paradigmatische veranderingen. Ik mag mezelf dus Doctor noemen (PhD in het Engels). In Leiden studeerde ik geschiedenis en daarna deed ik onderzoek aan verschillende andere universiteiten: Twente, Utrecht en London (Wellcome Institute). Daarna ben ik een eigen praktijk begonnen in training, therapie en stemexpressie. Geschiedenis en politiek zijn altijd bij me gebleven. Ik denk dat elke keuze uiteindelijk ook politiek is. Hoe we denken en kijken is heel anders dan een eeuw geleden of nog verder terug. In onze tijd zijn staan we voor hele nieuwe vragen en keuzes. Hoe we democratie met klimaatbeleid verbinden, hoe we zelf kunnen bijdragen aan een eerlijker en schonere wereld. Of je een milieuvriendelijk of schadelijk product koopt, of je rekening houdt met mensenrechten en uitbuiting, of je bereid bent beperkingen te accepteren, voor klimaat, voor gezondheid van anderen, voor mensenrechten en gelijkwaardigheid, of je je eigen belang of groep boven anderen stelt of meer vanuit het grotere geheel denkt. Die dynamiek is wat mij interesseert. De mens, elk mens, in een groter krachtenveld. Daarom vind ik onze tijd, waarin mensen, culturen, ecologie en natuur steeds meer één samenwerkend geheel worden, zo ontzettend boeiend.

Op verzoek geef ik lezingen en workshops:

Over Freud en het ontstaan van dieptepsychologie
over psychologie en menskunde in de Renaissance
over geschiedenis van hypnose
over complottheorieën en totalitaire neigingen
over de kracht van muziek en zingen (in de geschiedenis en in je leven)
over Slave Songs: de muziek van Afro-Americans en hun impact (jazz, blues, gospel)
over Beethoven als muziektherapeut en vrijheidsstrijder

Boeken:

De onttovering van de waanzin. Hoe het psychologische mensbeeld het magische verdrong (Athenaeum-Polak 2013).

Oerzang. De kracht van stemexpressie (Panta Rhei 2019, 2e druk 2021).