Over Marius

Hallo, ik ben Marius Engelbrecht, historicus en trainer. Geschiedenis en psychologie hebben mij altijd geboeid, hoe mensen leven, denken en voelen in hun tijd en cultuur. Oorspronkelijk studeerde ik geschiedenis en enkele jaren psychologie. Later promoveerde ik op geschiedenis van de psychologie, op onderzoek naar grote paradigmatische veranderingen. Ik mag mezelf dus Doctor noemen (PhD in het Engels). Ik werkte enkele jaren aan een universiteit maar ben daarna een eigen praktijk begonnen in training, therapie en stemexpressie. Geschiedenis en politiek zijn altijd bij me gebleven omdat ik denk dat elke keuze uiteindelijk ook politiek is. Hoe we denken en kijken is heel anders dan een eeuw geleden of nog verder terug. Zelfs wat we eten en hoe we leven. Of je een milieuvriendelijk of milieuschadelijk product koopt, of je je eigen belang of groep boven anderen stelt of meer vanuit het grotere geheel denkt. Die dynamiek is wat mij interesseert. De mens, elk mens, in een groter krachtenveld.

Op verzoek geef ik lezingen en workshops:

Over psychologie en menskunde in de Renaissance,
over Freud en het ontstaan van de dieptepsychologie,
over geschiedenis van hypnose,
over kind-patronen en hoe je je daaruit bevrijdt,
over muziek en zingen als wegen van heling en opstand,
over Beethoven als  muziektherapeut en vrijheidsstrijder,
over neanderthalers en het ontstaan van cultuur,
over complottheorieën.

Boeken:

De onttovering van de waanzin. Hoe het psychologische mensbeeld het magische verdrong. (Athenaeum-Polak 2013).

Oerzang. De kracht van stemexpressie (Panta Rhei 2019, 2e druk 2021).