Over Marius

Ik ben Marius Engelbrecht en schrijf hier over dingen die spelen in de wereld, actualiteiten en achtergronden. Zowel op het gebied van politiek en geschiedenis als op het gebied van psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Veel plezier op dit blog! Hopelijk inspireert het je. Voel je vrij om blogs te delen.

Oorspronkelijk studeerde ik geschiedenis en enkele jaren psychologie. Later promoveerde ik op geschiedenis van de psychologie, op onderzoek naar grote paradigmatische veranderingen. Ik mag mezelf dus Doctor noemen (PhD in het Engels). In Leiden studeerde ik geschiedenis en daarna deed ik onderzoek aan verschillende andere universiteiten: Twente, Utrecht en London (Wellcome Institute). Daarna ben ik een eigen praktijk begonnen in training, therapie en stemexpressie. Geschiedenis en politiek zijn altijd bij me gebleven. In onze tijd zijn staan we voor hele nieuwe vragen en keuzes. Hoe we democratie levend houden in tijden van populisme, hoe we kunnen bijdragen aan een eerlijker en schonere wereld. Ik denk dat elke keuze uiteindelijk ook politiek is. Of je een milieuvriendelijk of schadelijk product koopt, of je rekening houdt met mensenrechten en uitbuiting, of je bereid bent beperkingen te accepteren, voor klimaat, voor gezondheid van anderen, of je je eigen belang of groep boven anderen stelt of meer vanuit het grotere geheel denkt. Die dynamiek is wat mij interesseert. De mens, elk mens, in een groter krachtenveld. Daarom vind ik onze tijd, waarin mensen, culturen, ecologie en natuur steeds meer één samenwerkend geheel worden, zo ontzettend boeiend.

Op verzoek geef ik lezingen en workshops:

Over Freud en het ontstaan van dieptepsychologie
over psychologie en menskunde in de Renaissance
over geschiedenis van hypnose
over complottheorieën en totalitaire neigingen
over mensbeelden en paradigma-verschuivingen
over de kracht van muziek en zingen (in de geschiedenis en in je leven)
over Slave Songs: de muziek van Afro-Americans en hun impact (jazz, blues, gospel)
over Beethoven als muziektherapeut en vrijheidsstrijder

Boeken:

De onttovering van de waanzin. Hoe het psychologische mensbeeld het magische verdrong (Athenaeum-Polak 2013).

Oerzang. De kracht van stemexpressie (Panta Rhei, 2e druk 2021).