Bekijk alle blogs


Van New Age naar AltRight

Over complotgeloof en angst, Trump en ‘Save the Children’, QAnon en de ‘Great Awakening’

In de groepen die op allerlei manieren tegen de coronamaatregelen protesteren, zitten opvallend veel mensen met een alternatieve en spirituele levensvisie, mensen die voor een schoon milieu zijn, die dieren een beter leven toewensen, vaak vegetarisch of veganistisch eten en een natuurlijke leefstijl voorstaan. Van hen had je kunnen verwachten dat ze de pandemie hadden aangegrepen om juist dáárvoor te vechten. Maar ze gingen voor iets heel anders vechten: tegen de maatregelen, tegen de beperkingen, tegen vaccinatie. Nu demonstreren ze zij aan zij met extreem-rechts, relativeren de coronadoden en geloven dat Trump tegen een ‘linkse’ elite van pedofielen vecht. Als je dit gaat uitzoeken klopt er niets van. Organisaties die tegen misbruik vechten en ook slachtoffers zelf, zeggen dat ze juist last hebben van al die complottheorieën en valse beschuldigingen. Hoe kan het dat zoveel voorheen groen en sociaal bewuste mensen dit zijn gaan geloven? Een artikel over alle weerstand en desinformatie die nu rondgaat.

Inhoud:
ComplotgeloofReacties uit spirituele kringenZiekte en dood relativerenCondoleren, wantrouwen en… stalkenAngst en bangmakerijWat is er gaande om ons heen?Trump als redderSave the ChildrenQAnon en de Grote StormThe Great AwakeningIs Trump een Lichtwerker?De nederlaagDe aantrekkingskrachtInfiltreren in de hersenen

Bewerkt 7 december 2021

Complotgeloof

Bron:Shutterstock

Al heel snel na het uitbreken van de pandemie vonden New Age en extreem-rechts elkaar in een gemeenschappelijke afkeer van lockdowns en coronamaatregelen. Ze vonden elkaar ook in het geloof in een groot wereldomspannend complot. Heel in het kort: we worden in het geheim geregeerd door een elite van pedofielen en satanisten, de Deep State, met daarachter een club nog engere machthebbers, de Cabal. Corona is fake en een dekmantel om ons te onderdrukken en een totalitaire staat te vestigen. De coronamaatregelen zijn dus een staatsgreep: op naar de New World Order! Gelukkig, aldus het verhaal, worden steeds meer mensen ‘wakker’ en gaan in protest.

Terwijl artsen en wetenschappers aan het begin van de pandemie gewoon toegaven, zoals dat hoort, dat ze nog haast niks van het nieuwe virus wisten, kwamen er uit alternatieve bronnen al meteen berichten dat corona niet meer dan griep is en dat het ‘natuurlijk’ allemaal om een vaccin ging. Daarna kwamen de berichten dat er met het vaccin een microchip ingespoten zou worden en dat Bill Gates via vaccinatie een deel van de mensheid wil uitroeien. Ondanks de stelligheid waarmee het gebracht wordt, zijn al dit soort berichten zonder één bewijs en zelfs zonder aanwijzing dat er ook maar iets van waar is. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn artikel ‘Waarom complottheorieën niet kloppen’.

De toon in de anti-lockdown beweging is hard en aanvallend. Agressie, verbaal en fysiek, neemt toe. Zorgmedewerkers worden uitgescholden, geïntimideerd en belaagd. Coronabeleid wordt genocide genoemd, Willem Engel (van Viruswaanzin, tegenwoordig ‘Viruswaarheid’) vergelijkt de maatregelen met de Jodenvervolging. Mensen die de coronamaatregelen volgen of in meer of mindere mate verdedigen, krijgen te horen dat ze vanuit angst handelen, dat ze niet ‘wakker’ zijn, gehersenspoeld en niet meer in staat zelf te denken: bange meelopers en makke schapen, ‘sheeple’ in complotjargon: kruising tussen sheep en people. Als je er tegenin gaat krijg je het verwijt dat je polariseert. Het is de omgekeerde wereld.

 

Reacties uit spirituele kringen

En nu het verrassende nieuws van het afgelopen jaar: voor alternatieve en spirituele mensen lijkt het bijna vanzelfsprekend dat je dit soort opvattingen deelt. ‘Welke bronnen gebruik jij?’ werd gevraagd toen ik schreef dat Joe Biden de verkiezingen gewonnen had. Blijkbaar wordt dit in bepaalde kringen als ‘een mening’ gezien en niet als feit. ‘Ik had van jou als spiritueel mens wel verwacht dat jij andere media zou kennen’, zei een yogadocente, toen ik mij kritisch uitliet over Donald Trump. ‘Jullie zijn allemaal gehersenspoeld door de mainstream media!’ werd op mijn tijdlijn geroepen, ‘Wordt toch eens wakker!’ In sommige kringen lachen ze je uit als je denkt dat corona een virus is en de pandemie realiteit. Yogadocente Ineke van Es ondervond dit heel duidelijk:

‘Zoveel yogi’s, spirituelen die zich hiermee inlaten. Ik werd zelfs uitgelachen door een spiritueel en yogi toen ik vertelde dat er crisiszorgunits zijn neergezet op het terrein van een zorginstelling waar doodzieke besmette mensen in worden verpleegd, waar ik als verwant mee te maken heb. Ze lachen je uit en kraken je af, maar o wee als je iets zegt over Trump, QAnon of Jeanette Ossebaard. Daar dwepen ze mee’.

Toen ik mijn stuk over complottheorieën geschreven had, hebben verschillende mensen dat gedeeld op Facebook (waarvoor dank). Eén van diegenen vertelde vervolgens dat haar was gezegd dat ze ‘als spiritueel mens door de mand was gevallen’. Zo vanzelfsprekend is het blijkbaar dat je, als je enigszins in alternatieve kringen rondloopt, de hele politiek als kwaadaardig complot ziet en daarbij allerlei alternatieve feiten voor waar aanneemt.

We moeten het even hebben over wat er met spirituele kringen en New Age bedoeld wordt. Het is natuurlijk lastig om stromingen of bevolkingsgroepen namen te geven. Extreem-rechts noemt zich over het algemeen zelf ook zo en is er trots op radicaal en rechts te zijn. ‘Wear it as a medal’, zei voorman Steve Bannon. Maar onder alternatieve en spirituele mensen ligt het gevoeliger om namen te geven, want er zijn vele richtingen. Toch zijn er gemeenschappelijke kenmerken. Internationaal wordt nu vaak van de ‘wellness community’ gesproken. Daarmee worden wereldwijd enigszins gelijkgezinden bedoeld die zich met alternatieve geneeswijzen, yoga, meditatie en allerlei vormen van coaching en persoonlijke groei bezighouden. Die term is wat beperkt, want het gaat niet alleen om ‘wellness’ maar ook om zaken als milieu, biologisch voedsel en ecologische maatschappijkritiek. De meest herkenbare naam voor deze stroming is nog steeds ‘New Age’. Zelf voelde ik me altijd wel thuis in deze way of life. Des te groter de ontluistering, na wat er het afgelopen jaar allemaal duidelijk is geworden. Het nieuwe huwelijk, om het zo maar te zeggen, wordt ‘conspirituality’ genoemd: het samengaan van spirituele ideeën en houdingen met het complotgeloof van extreem-rechts.

Het is zeker niet zo dat alle spirituelen opeens voor complotten en coronaweerstand zijn gevallen. Veel filosofen, schrijvers en leidersfiguren kijken er heel anders naar. De Dalai Lama, Amma, Gregg Braden, Deepak Chopra, Jeff Brown, Anodea Judith, Marianne Williamson, om er een paar te noemen, zien deze pandemie juist als een oproep tot bewustwording en solidariteit, verbondenheid, voor elkaar en met elkaar. Elk op een eigen manier pleiten zij ervoor de crisis als uitdaging te zien, om ons te openen voor nieuwe ervaringen en de kans te grijpen de wereld anders in te richten. Volgens Gregg Braden vraagt deze crisis ons om opnieuw naar onze consumptiepatronen en economische keuzes te kijken. ‘This is a global reset! If we are wise we take this opportunity.’ Amma wijst er op hoe kwetsbaar we zijn, hoe fragiel onze moderne technologische maatschappij eigenlijk is. We worden nu uitgedaagd onze omgang met dieren en met de natuur drastisch om te gooien. De Dalai Lama is hoopvol over alle samenwerking die wereldwijd ontstaan is, tussen wetenschappers, artsen, beleidsmakers, internationale organisaties, non-government organisaties en heel veel vrijwilligers. Deze denkers ontkennen echt niet dat de pandemie voor heel veel mensen rampzalig is. Alleen kijken ze ook naar de andere kant, naar de grote betrokkenheid en de inspiratie om nieuwe wegen in te slaan.

Intussen lijken al die boze mensen die protesteren en de sociale media volschrijven helemaal niet geïnteresseerd om nieuwe wegen in te slaan, om onze omgang met dieren en natuur aan te pakken, om consumptiepatronen en economische keuzen te veranderen. Terwijl dit toch thema’s zijn die in alternatieve en spirituele kringen hoog op de prioriteitenlijst stonden. De discussie gaat daar niet over, maar over anderhalve meter en mondkapjes, onderdrukking, horeca die dicht is en festivals die niet doorgaan. ‘Mijn vrijheid wordt afgenomen!’ Duidelijk willen ze zo snel mogelijk terug naar het oude normaal.

 

Ziekte en dood relativeren

En zo zien we mensen die jarenlang beweerd hebben dat de mens meer is dan statistiek en dat het om de ‘hele mens’ gaat, opeens wat statistische tabellen bij elkaar zoeken om te laten zien dat corona maar een griepje is. Het hele punt is al honderden keren weerlegd, maar kennelijk zijn die paar statistische oneliners overtuigender dan wat je in ziekenhuizen ziet, wat artsen en zorgverleners meemaken, hoe in landen die zich om economische en humanitaire redenen geen lockdown kunnen veroorloven, er extra graven gedolven moeten worden en gezondheidssystemen instorten. Maar als je eenmaal in de grote samenzwering gelooft is dit allemaal fakenews en daar kunnen geen argumenten tegenop.

En mensen die jaren lang beweerd hebben dat wetenschap ook maar een mening is, halen opeens wel die enkele tegendraadse wetenschapper aan die precies zegt wat ze willen horen. Zo is het verhaal populair geworden de overledenen aan Covid sowieso wel binnen een jaar waren doodgegaan. Niet ‘aan Covid’ maar ‘met Covid’ wordt steeds weer herhaald. Onder andere door hoogleraar Ira Helsloot. De meeste overledenen zijn ouderen en die zullen, zegt hij, ‘niet meer dan een gezond levensjaar verloren hebben. Je gunt iedereen dat extra jaar, maar bedenk ook….’ en dan komen de economische bezwaren van een lockdown. Lees dit even goed: ‘Je gunt iedereen dat extra jaar’. Van de duizenden overledenen in Nederland en 3 miljoen wereldwijd waren de meesten inderdaad al ouder of hadden onderliggende klachten, maar dat betekent niet dat ze ‘nog maar een jaar hadden’. Er zijn genoeg mensen met diabetes of hartklachten of obesitas, die rustig nog tien jaar of langer hadden kunnen leven. En het aantal overleden vijftigers en zestigers is statistisch ook niet meer te verwaarlozen. Het is behalve een grove belediging van de vele mensen die aan Covid overleden, hun nabestaanden én hun zorgverleners, ook nog eens gewoon een denkfout.

‘De dood hoort bij het leven’, wordt ook zo vaak gezegd, onder andere door filosoof Marli Huijer. Het werd vaak herhaald en leek de weerstand tegen de coronamaatregelen enige filosofische diepgang te geven. Het is een cliché en natuurlijk ook waar, maar tegelijk een veel te makkelijke oneliner voor een zo gecompliceerde situatie als de huidige. Zoiets kun je alleen over jezelf zeggen en nooit over een ander, laat staan over hele groepen. Ik mag zeggen tegen mijn dierbaren: ‘Laat me maar, ik ben ziek maar hoef niet behandeld te worden’. Maar tegen een ander? ‘Mevrouw u bent ernstig ziek, maar weet u, de dood hoort bij het leven, we gaan u niet behandelen’. Denk eens door wat het betekent als we dit in politiek omzetten. Elke politicus die zoiets zegt zou de dag erna aftreden. In beleid omgezet zou het duizenden onnodige doden kosten. Dat laat zien hoe onbenullig en ondoordacht zo’n uitspraak is. Een idee dat niet te doordenken is, is een losse flodder, fastfood zou je kunnen zeggen. Het bekt lekker weg maar heeft geen grond.

 

Condoleren, wantrouwen en…

We zien ook mensen die jarenlang liefde en verbinding preekten – elk mens telt, elke bloem telt – die opeens hard en gevoelloos reageren als er toch veel zieken en doden door Covid blijken te zijn. Allemaal fake, gewoon griep. Matthieu Onderdijk, een krachtsporter van 37, was met zware Covid op de IC terechtgekomen en schreef daarover op Facebook. Naast beterschapswensen kreeg hij veel vragen als ‘Heb je wel echt Covid?’, ‘Had je onderliggende kwalen?’ Hij was verbaasd over hoeveel negatieve en kritische reacties hij kreeg. ‘Word je betaald door het RIVM om dit te publiceren?’

Op sociale media worden soms overlijdensberichten gepost. ‘Zo’n mooi mens, ik zal haar missen’ – dat soort berichten. Daaronder zie je dan altijd wat steunbetuigingen met hartjes en bloemetjes, als moderne variant van de condoleancekaart. Maar nu, als iemand een overlijden plaatst – ‘Zo’n mooi mens, overleden aan Covid, ik zal haar missen’ – kun je ook hele andere reacties krijgen. ‘Weet je zeker dat het Covid was?’, ‘Had ze een onderliggende ziekte?’ Het is een nieuw verschijnsel, argwanend en ook respectloos. Hoe kunnen mensen die juist liefde en onvoorwaardelijkheid in hun vaandel dragen, zo bot worden ziekte en dood te relativeren als het om corona gaat? ‘De meesten zijn toch boven de tachtig’ – echt, het stond er.

Nienke Conijn had de moed dit op Facebook te schrijven:

‘Onze collega-bikkel is overleden aan de gevolgen van corona. Haar moeder is haar dochter kwijt en wij? Wij onze vrolijke collega. ‘Dan had ze vast onderliggend lijden’ horen we nu. Dan had ze vast onderliggend lijden. Dan had ze vast onderliggend lijden. Dan had ze vast….. de zin blijft door onze hoofden malen. Alsof de dood van haar positieve geest, haar glimlach, haar hele hebben en houwen dan gerechtvaardigd is. Alsof er voor mensen met onderliggend lijden niet geknokt hoeft te worden’.

Deze vrouw werkte voor Dutch Adaptives, een organisatie die sport voor mensen met een handicap mogelijk wil maken. Ik vond het ontroerend dat ze dit schreef en schokkend dat het nodig is.

 

… Stalken

In de Verenigde Staten worden families in rouw al jaren gestalked door complotdenkers. Het gaat er daar wat harder aan toe dan bij ons in Europa, maar is niet principieel anders. Sinds de pandemie is het een plaag geworden. ‘Had hij wel Covid? Het was vast gewoon griep’ en zelfs: ‘Is hij wel echt dood? Volgens mij leeft hij nog’. Voor nabestaanden is dit uiterst pijnlijk. Die hebben toch wel iets anders aan hun hoofd dan dit soort treitergedrag te moeten beantwoorden.

Het verschijnsel is al ouder, vanaf de Sandy Hook shooting in 2012. Er zijn in de Verenigde Staten meerdere van die verschrikkelijke schietpartijen geweest op scholen of in kerken, waar een eenling opeens 14 of 17 of 20 kinderen doodschiet en er veel meer verwondt. Misschien zinderen de namen nog ergens in je: Sandy Hook, Sutherland Springs, Parkland Florida. Vele mensen zijn dan in rouw. En dan komen de complotdenkers stalken: ‘Is je kind wel echt dood? Had je eigenlijk wel een kind? Mag ik haar geboortecertificaat zien?’ Die complotdenkers vinden dat de hele schietpartij fake was, gespeeld, een truc van links om vrij wapenbezit in diskrediet te brengen. Dit soort beschuldigingen kwamen het eerst van Alex Jones op zijn site InfoWars. Stel je voor dat jij een van die mensen in rouw bent…

Een vader klaagde over het stalken en het op internet steeds weer gebruiken van de naam én foto van zijn vermoorde zoon. Hij durft nu niet meer zonder vermomming de straat op, omdat hij door complotdenkers belaagd en bedreigd wordt. Toen hier rechtszaken uit voortkwamen, beriep een van de stalkers zich op de vrijheid van meningsuiting. ‘Ik stel alleen maar vragen’. Zijn advocaat: ‘Mijn cliënt stelt vragen die de media niet durven te stellen’. Welkom in de wereld van het complotdenken!

 

Angst en bangmakerij

Een terugkerend thema is dat coronasceptici en complotdenkers al maanden beweren dat politici en media ons angst aanpraten. Als op het journaal verteld wordt dat er zo en zoveel zieken bij zijn gekomen of dat ziekenhuizen het niet meer aankunnen, wordt dat gezien als het ‘ensceneren van angst’. Als je de maatregelen volgt of verdedigt krijg je te horen dat je bang bent of bang gemaakt. De complotdenkers zelf zijn niet gevoelig voor bangmakerij, althans niet in hun eigen perceptie. ‘Ik leef vanuit eenheid’, ‘Ik omarm de situatie’, horen we dan.

We kunnen ons hierover twee dingen afvragen. Ten eerste of het wel automatisch angst is als je bepaalde maatregelen volgt om risico op ziekte te verminderen. Je zet ook je fiets op slot, niet omdat je bang bent maar omdat je weet dat je daarmee het risico op diefstal vermindert. Dat sommige mensen bang zijn voor het virus staat buiten kijf en is ook niet zo vreemd. Zeker in de eerste maanden van de pandemie waren veel mensen geschrokken. Dat regeringen niet het risico wilden nemen de situatie te onderschatten is eigenlijk normaal. Dit wil allemaal nog niet zeggen dat de angst is ‘aangepraat’ of dat de coronamaatregelen alleen daaruit voortkomen. De maatregelen kunnen evengoed uit gezond verstand voortkomen: het indammen van een epidemie. We kunnen weinig doen, maar we kunnen wel ons best doen de ziekte niet door te geven. Je zou het ook liefde kunnen noemen: bereid zijn tijdelijke offers te brengen om andere mensen te beschermen.

De tweede vraag is: wie zaait hier nu eigenlijk angst?
Laten we daarvoor eens kijken wat coronasceptici en complotdenkers zelf uitdragen. Ik citeer wat uitspraken die afgelopen maanden op Facebook langskwamen:

De verborgen agenda wordt stap voor stap uitgevoerd; We raken onze vrijheid kwijt, misschien wel voorgoed; Corona is een stap om totale controle te krijgen; Totale controle over de mensheid. Ja, over jou, over jouw kinderen, over mij, en over iedereen die zich als een mak lammetje naar de slachtbank laat leiden; Er wordt een experiment met ons uitgevoerd; Door mondkapjes gaat ons immuunsysteem achteruit, zodat we vatbaar worden voor ziekte; Je wordt gehersenspoeld; We krijgen totalitaire dictatuur; De democratie wordt afgeschaft, er komen geen verkiezingen meer; We worden geregeerd door satanisten; Politici zijn kinderverkrachters; Het virus is een bio-wapen; Er wordt al jaren tegen ons gelogen (‘Al eeuwen’, verbetert iemand onder het bericht); Lockdowns zijn genocide; Er komt oorlog (‘Die is al gaande’, verbetert iemand); Via 5G masten wordt corona verspreid; In het vaccin zit corona.

Hoe komen ze bij termen als genocide? Hoe komen ze erbij dat het vaccin bedoeld is om ons ziek te maken, of zelfs om een deel van de mensheid uit te roeien? Dit is het inmiddels bekende verhaal dat Bill Gates de wereldbevolking met zo’n 10 tot 15% wil verminderen. ‘Dat heeft hij zelf gezegd in een Ted Talk’ schrijft Roy Martina in zijn nieuwsbrief. Het is een leugen. Bill Gates heeft dit nooit gezegd. Wel heeft hij gezegd dat investeren in gezondheid in arme landen op termijn zal helpen de bevolkingsgroei te af te remmen. Dat is iets heel anders. (In mijn artikel Waarom complottheorieën niet kloppen licht ik dit toe.)

Goed, nog eens mijn vraag: wie zaait hier angst?

Op 6 mei verscheen een bericht van Robert Kennedy jr., een bekende Amerikaanse anti-vaccinatie activist (de zoon van de in 1968 vermoorde Robert Kennedy). Op Instagram schrijft hij dat Bill Gates ons wil chippen voor zijn grote surveillance-project om de hele mensheid te controleren. De chip wordt met het vaccin mee ingespoten. We gaan naar een wereld toe waarin je volledig gecontroleerd wordt, bij elke stap, bij elke overtreding van de coronaregels en daarna ook van alle andere regels. ‘Does anyone else feel the suffocating darkness of tyranny descending on our nation?’ vraagt Kennedy. De verstikkende duisternis van tirannie: daar zitten we dus midden in. In de reacties eronder (ruim 54.000 likes) reageren mensen geschokt: ‘My mind is completely blown! This is crazy’. En natuurlijk wordt het een plan van ‘links’ genoemd en moeten de rechtse regeringen zoals die van Trump ons hiervan redden.

We gaan nog even door. Op 11 augustus plaatst Kennedy op Instagram een citaat van Bill Gates:

‘We get rid of cash and coins. We give you a chip. We put all your money in your chip. If you refuse a vaccine, we turn off the chip and you starve!’

Lees dit even goed: je krijgt dus een microchip in je en als je daarna een vaccin weigert kunnen ze je van afstand doden! Het citaat is natuurlijk vals. Het is gewoon een foto van Bill Gates met een zelfbedachte tekst erbij. Nergens heeft Bill Gates iets dergelijks gezegd. Vind je het nog vreemd dat mensen bang worden? Niet de regering en de media zaaien angst, maar de complotdenkers. ‘This is so scary’, reageert iemand eronder.

In ons eigen land wordt even hard angst gezaaid. Robert Jensen bijvoorbeeld in zijn anti-lockdown video’s, waarin hij herhaalt dat de politiek en de media ons bang proberen te maken. Luister even naar wat hij zelf zegt: we worden onderdrukt, er komt terreur, een totalitaire New World Order, je eigen cultuur gaat verdwijnen en straks bestaat Nederland niet meer. ‘Dit gaat gewoon gebeuren allemaal’.

Ook die andere anti-lockdown guru, Willem Engel, beweert dat de corona-maatregelen een plan zijn om ons volledig te onderwerpen. ‘Iedereen die in angst zit wordt gekneed en geherprogrammeerd. Het doel is totale controle. Uiteindelijk komt er een Europese superstaat, een soort nieuw China. Alle lokale culturen worden uitgewist. We zijn in oorlog, oorlog tegen onze eigen cultuur’. Maar de maatregelen zijn toch tijdelijk? ‘Nee hoor, dit waait niet over, dit is het doel’. Hij zegt het met een vriendelijke glimlach, zo van ‘had je dat nou echt niet door?’

En tot slot de site van QAnon. We worden geregeerd door een geheime Deep State van pedofielen en satanisten, kinderen worden geroofd, verkracht en opgegeten. ‘We are all slaved by a hidden enemy… The darkest forces history has ever seen… The world will be confronted with a dramatic covert war of Biblical proportions. Lees de woordkeus: de duisterste krachten ooit, een oorlog van Bijbelse proporties. Het is inmiddels gemeengoed in bepaalde kringen. ‘We zitten in oorlog’, ‘Ja, we worden geregeerd door het kwaad’.

 

Wat is er gaande om ons heen?

‘Er is zoveel angst, twijfel en bezorgdheid’, schreef een vrouw op Facebook. ‘Zelf had ik ook een bedreigend onderbuikgevoel. Wat is er gaande om ons heen?’ Een reële vraag. Deze vrouw bedoelde de oorlogsachtige taferelen van politiecontroles, drones die overvliegen, alles wat niet meer mag. Ja natuurlijk kun je dat als beangstigend ervaren. We hebben zoiets nooit eerder meegemaakt. Dan is het dus belangrijk om je goed te informeren over de situatie en vooral ook hoe beleid tot stand komt. Maar dat vind je niet op die alternatieve sites. Daar vind je vooral griezelverhalen die de angst alleen maar aanwakkeren. Elke drone of politiecontrole krijgt zo extra lading van dreiging, machtsgreep en dictatuur. Als ik die verhalen geloofde zou ik ook bang worden.

‘Wat is er gaande om ons heen?’ Er is een pandemie en dat hebben wij op deze schaal nog nooit meegemaakt. Er is een grote ingrijpende wereldwijde reactie daarop, met veel consequenties. Ook dat hebben wij nog nooit meegemaakt. Ons leven, onze economie, onze technologische consumptiemaatschappij, blijkt kwetsbaarder dan we ooit hadden gedacht. En dus is ons leven onzekerder dan waar we tot nu toe vanuit gingen. Dat moeten we allemaal in een paar maanden tijd verwerken. De hele situatie heeft verschillende reacties opgeroepen. De ene groep gaat in de hulpstand, de andere in angst voor de ziekte, de derde in weerstand en boosheid. Voor die derde groep zijn complotten, fakenews en desinformatie nu makkelijker te vinden dan ooit. Daardoor is er over deze hele pandemie een sfeer van horror gekomen, van duistere machthebbers, kinderverkrachtingen, microchips en dreigende oorlog.

Deepak Chopra, beroemd meditatieleraar en schrijver, zei dat er eigenlijk drie pandemieën tegelijk zijn: de eerste is de ziekte zelf, de tweede is de economische crisis (als gevolg van de ziekte én van de maatregelen daartegen), de derde is de pandemie van stress en angst. Chopra rekent coronascepsis en complottheorieën tot de derde.

Op zich is er geen reden angst te veroordelen. Het is ook ieders goed recht om bang te zijn. De een is bang voor de ziekte, de ander voor economische gevolgen, weer een ander voor eenzaamheid, en blijkbaar zijn er ook mensen bang voor complotten en een machtsgreep. Het wordt anders als je dan gaat beweren dat de angst alleen bij ‘de anderen’ ligt, en dan juist bij degenen die anders met deze crisis omgaan dan jij. ‘Jullie houden je aan de maatregelen omdat je bang bent’. Dan ben je aan het veroordelen. Bovendien plaats je de angst dan buiten jezelf, bij de makke schapen of bij gefantaseerde complotten, in plaats van in jezelf in deze onzekere tijd.

Marianne Williamson, Amerikaans schrijfster en spiritueel inspirator, vertelt in haar vlogs over angst en liefde. Misschien ken je haar van haar beroemde tekst ‘Our deepest fear’, een tekst die ten onrechte vaak aan Nelson Mandela wordt toegeschreven. Hij is dus van Marianne Williamson: ‘Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure’ (…).

Marianne Williamson begrijpt dat in deze tijd veel mensen bang zijn, want de pandemie gooit alle zekerheden los. Maar daarnaast ziet zij ook veel liefde en noemt allereerst de artsen en zorgmedewerkers als voorbeeld van mensen die niet bang zijn, of soms wel, maar dan hun angst overstijgen. ‘Docters and nurses’ en alle medewerkers en vrijwilligers die dag en nacht werken en overuren draaien en risico nemen – sommigen zijn zelf besmet geraakt en overleden – die mensen tonen dat liefde boven angst gaat. Dat is opofferingsgezindheid, dat is je volledig geven. ‘Pray for them’, zegt ze.

 

Trump als redder

En nu Trump. Misschien wel het vreemdste aspect van het complotgeloof in spirituele kringen is de bewondering voor Donald Trump. Mensen die voorheen vaak groene en linkse ideeën over maatschappijverandering voorstonden, zoals gelijke kansen, internationale solidariteit, milieubewustzijn en dierenrechten, zijn opeens helemaal gevallen voor Trump. Ze verdedigen hem, vinden het zielig dat hij de verkiezingen heeft verloren of geloven zijn leugens dat de verkiezingen gestolen zijn. Terwijl Trump niets voor gelijke rechten heeft gedaan, solidariteit meer dan enig andere president heeft afgebroken, milieubeleid totale onzin vindt en de meeste regels voor dierenwelzijn en behoud van soorten heeft afgeschaft.

Met Trump zijn racisme en discriminatie weer acceptabel geworden. Hij steunt openlijk witte knokploegen terwijl hij de zwarte groepen geen moment steunt, ook niet als er een zwarte vermoord is, zelfs niet met één zin (wel de witte groepen: ‘nice people’). Veel zwarten zeggen dat ze zich minder veilig voelen en minder gewaardeerd dan vier jaar geleden. Omdat Trump zelf helemaal vanuit afweer leeft en alles dat anders gaat dan hij wenst op een schuldige afschuift, creëert hij een intrinsiek gewelddadige levenshouding. Die geeft hij dus ook als voorbeeld aan zijn volgelingen, waarvan een deel uitgesproken gewelddadig is. Vanwaar dan toch die bewondering?

Twee aspecten wil ik noemen, het eerste psychologisch, het tweede ideologisch. Psychologisch zien we dat Trump alles doet wat wij juist hebben geleerd om niet te doen. Liegen, schuld afschuiven, niet tegen kritiek kunnen, pesten, treiteren (lees zijn tweets), zichzelf ophemelen, Trump doet het allemaal en komt er nog mee weg ook. We hebben geleerd niet meteen boos of cynisch te worden als iemand het niet met ons eens is. We hebben geleerd vrouwen niet ongevraagd in hun kruis te grijpen. Trump doet het allemaal en is er ook nog president mee geworden. Het kan heel goed dat daar de grote aantrekkingskracht zit. Het doet iets in onze breinen. Bij de een levert het ergernis op, bij de ander bevrijding. Trump wordt een voorbeeld van losgooien. Omdat onze normen betekenen dat we sommige neigingen onderdrukt hebben, geeft het ook in diepere lagen ‘arousal’: opwinding, verwarring, omkering van normen en waarden. Je ziet het bij anti-lockdown demonstraties en helemaal bij de mensen die op 6 januari het Capitol bestormden: heksenmantels, bizonhorens, slavernij-vlaggen, alles mag, alles kan, geweld is weer hot, wij zijn het volk.

Er is ook een ideologisch element in de Trump-bewondering en dat is het idee dat hij in het geheim Deep State en Cabal bestrijdt. Zoals ik al schreef wordt in complotkringen beweerd dat de wereld geregeerd wordt door een elite die kinderen ontvoert, verkracht en opeet. Nu vraag je je misschien af: waar komt zo’n idee in godsnaam vandaan? Het kwam op tijdens de verkiezingscampagne van Trump tegen Hillary Clinton in 2016. Nou ja, eigenlijk begon het veel eerder, al in de Middeleeuwen. Het zijn namelijk hele oude archetypische beelden die gebruikt werden om andere groepen zwart te maken: heksen en Joden. Maar in nieuwe gedaante kwamen ze op in 2016. Opeens verschenen er beschuldigingen dat Hillary Clinton vanuit de kelder van een pizzeria een pedofielennetwerk runde, waar kinderen op grote schaal seksueel misbruikt werden en waar satansrituelen met kinderoffers plaatsvonden. Pizzagate werd het genoemd. Tot het pedofielennetwerk behoorden vooral politici van de Democratische Partij zoals Clinton en Obama en ook Hollywood-sterren Tom Hanks en anderen. Eigenlijk iedereen waar extreem-rechts een hekel aan heeft. Trump en de zijnen uiteraard niet.

In deze zelfde stroom kwam de QAnon-beweging op. Q is een geheimzinnige anonieme figuur die berichten post, die dan vervolgens door de Q-aanhangers ontcijferd worden – daarover straks meer. Het is ook deze Q die beweert dat Trump in het geheim de pedofielennetwerken aan het oprollen is. Sindsdien verschijnen er steeds nieuwe geruchten op de Q-platforms. Dankzij Trump zouden er duizenden kinderen uit kelders en tunnels bevrijd zijn. Als we ons afvragen waarom zoveel in persoonlijke groei en heling geïnteresseerde mensen nu voor Trump vallen, dan is het misbruikthema zeker een van de antwoorden: ‘Laat hem zijn werk doen’.

Therapeuten, coaches en alternatieve genezers zullen zich oprecht bij deze thema’s betrokken voelen. Het is dan ook begrijpelijk dat ze verhalen en getuigenissen van mensen die misbruikt zijn, het liefst serieus nemen. Als er dan opeens een grote beweging opkomt volgens wie er veel meer misbruik blijkt te zijn, ook in kringen waar je het niet verwacht had, kan dat een schokgolf van opwinding oproepen. Dat is ook wat we vaak horen: ‘Toen vielen me de schellen van de ogen!’, ‘Opeens begreep ik alles!’ Maar evengoed blijft het nodig waarheid en leugen te onderscheiden.

Je kunt natuurlijk nooit bewijzen dat iemand niet op een geheim moment op een geheime plek een geheim ritueel heeft bijgewoond. Maar je kunt wel bewijzen dat de beschuldiging ongegrond is. En dat is veelvuldig gebeurd. Dimitri Tokmetzis maakte voor De Correspondent een overzicht hoe Pizzagate ontstond, van dag tot dag, vanuit vergissingen, moedwillig verdraaid nieuws, verkeerd begrepen e-mails, gemanipuleerde foto’s, sensatiezucht en leugens. Neem gerust een kijkje (4chan, 8chan, 8kun, InfoWars) maar weet dat je er niet blij van wordt. Ik moet zelf altijd bijkomen van alle negativiteit als ik dit soort sites heb bekeken. Je ziet echt geen liefde en betrokkenheid. Je ziet haat, pestgedrag en zwartmakerij (zoals foto’s van Hillary Clinton als duivel met bloed om haar mond). Kinderporno lijkt een smoes om haat te laten exploderen.

En nu de hamvraag: speelt Trump werkelijk een rol in het bestrijden van misbruik? Er is niets dat daarop wijst. Dat er al duizenden kinderen dankzij Trump uit tunnels en kelders bevrijd zijn, is ondenkbaar. Zoiets kan namelijk niet zonder dat het bekend wordt. ‘Ja maar het wordt buiten het nieuws gehouden’. O ja natuurlijk. Maar dan zou het op sociale media te vinden zijn. Ouders die hun kind na een jaar vermissing weer terugzien, zullen dit echt niet geheim houden. Er is geen enkele aanwijzing dat dit verhaal waar is.

Verder blijkt ook nergens uit dat Trump om kinderen geeft. Aan de Mexicaanse grens heeft hij kinderen laten scheiden van hun ouders, als afschrikking tegen immigratie (op dit moment nog 545 kinderen). Hij doet helemaal niets om hun weer met hun ouders te herenigen. Seksueel misbruik lijkt ook geen thema waar hij wakker van ligt. We herinneren ons Jeffrey Epstein, de miljardair die een pornonetwerk runde en vrouwen (ook minderjarige) misbruikte en onder druk zette en chanteerde. Trump vond hem geweldig, heeft hij meermaals gezegd. En nog in 2020, toen Ghislaine Maxwell, de vriendin en handlanger van Epstein, gearresteerd werd, heeft Trump gezegd dat hij haar kent en haar het beste toewenst. Van enige verontwaardiging bleek niets.

Maar, zeggen de Q-aanhangers, dankzij Trump is er wel veel meer gerechtelijk onderzoek en worden misbruikers vaker vervolgd. Dit wordt veelvuldig gedeeld op sociale media, ook in Nederland. Sommige mensen onderbouwen dit met lijsten van opgepakte misbruikers, gekopieerd van de site van het Amerikaanse Departement van Justitie. Maar klopt het? Dat er meer misbruik vervolgd wordt dan tien jaar geleden is waar, alleen ligt dit niet aan Trump maar aan zijn voorganger Obama. Die heeft in 2015 een wet ondertekend om justitie meer mogelijkheden en middelen te geven om misbruik aan te pakken: The Justice for Victims of Trafficking Act.* De wet werd voorbereid door congresleden van beide partijen, en leden van beide partijen, dus Democraten en Republikeinen, maken zich sindsdien hard voor de zaak. Alleen Trump heeft hier niets mee gedaan. Het aantal vervolgingen is onder hem zelfs weer gedaald.

Wacht even… dit gaat wel heel ver. De Q-aanhangers hemelen dus Trump op wegens beleid dat helemaal niet van hem afkomstig is maar van Obama, terwijl ze intussen voor Obama geen goed woord overhebben. Dit is schaamteloos de werkelijkheid naar je hand zetten: gewoon zeggen wat je uitkomt en feiten daaraan aanpassen. In de psychologie wordt dit ‘Least Effort Thinking’ genoemd: je denkt wat jou het beste uitkomt. Zo kun je alles bij elkaar fantaseren en feiten bedenken of verdraaien, precies zo dat het in jouw straatje past. Dat Trump zo goed tegen misbruik vecht is een verzinsel.

* De term ‘trafficking’ betekent mensenhandel en ontvoering, maar wordt in Amerikaanse discussie ook gebruikt om seksueel misbruik en gedwongen prostitutie aan te duiden.

 

Save the Children

We gaan nog even door over de hype die QAnon van kindermisbruik heeft gemaakt. Q-aanhangers plaatsen vaak berichten onder de hashtag ‘Save the Children’. Ook in Nederland is dit populair: veel New Agers en influencers hebben #savethechildren in hun vaandel. Het lijkt nobel. Maar wat blijkt? QAnon heeft deze hashtag gekaapt. Dit heeft niets te maken met het echte Save the Children, de gerespecteerde internationale liefdadigheidsorganisatie die werkelijk voor kinderen vecht. QAnon maakt gebruik van de grote bekendheid van deze organisatie, die hier niets tegen kan doen. Dus weet dat mensen: hashtag #savethechildren is vals! Niets meer dan dat: fake, een truc van QAnon om haat en desinformatie te verspreiden. En duizenden mensen lopen erachteraan.

Verschillende organisaties die in de werkelijke wereld tegen onrecht vechten, zoals KidSafe Foundation, hebben waarschuwingen op hun site geplaatst tegen alle desinformatie die ook onder hun naam rondgaat. Inmiddels hebben meer dan honderd organisaties die zich bezighouden met seksueel misbruik, kinderhandel, geweld en mensenrechten, een open brief geplaatst onder de titel ‘Freedom Needs Truth’. Zij roepen hun sympathisanten op om niet zomaar berichten die rondgaan te verspreiden, omdat er zoveel Q-leugens tussen zitten. In de brief schrijven ze dat alle tijd die ze met leugens en desinformatie bezig moeten zijn, afgaat van het echte werk om kinderen te helpen en misbruik te bestrijden.

Ook hulpverleners en activisten zeggen dat QAnon eerder stoort dan helpt. Met alle desinformatie die rondgaat, wordt het alleen maar moeilijker de echte gevallen van seksueel misbruik ertussenuit te halen. Een heel duidelijk voorbeeld is de man die schietend de pizzeria in Washington binnenkwam (waar de Pizzagate-verhalen over gingen) en riep dat hij de pedofielenkelder wilde zien. Die kelder was er helemaal niet. Mensen kunnen dan heel makkelijk zeggen: zie je wel, allemaal onzin. Maar op veel meer fronten is de bemoeizucht van QAnon storend. ‘In de tijd dat een Q-aanhanger de hulplijn bezet houdt met boze verdenkingen, staat er misschien wel een kind in de wachtrij die echt hulp nodig heeft’, aldus een hulpverlener.

De Q-mensen noemen zich ‘wakker’. Maar ze zijn helemaal niet geïnteresseerd in de levens van echte slachtoffers en het eindeloos geduldige werk om misbruik boven tafel te krijgen. Zij hebben het thema gekaapt voor hun eigen agenda: het zwartmaken van Democraten en de herverkiezing van Trump. Iemand die zelf eerst slachtoffer was en nu activist, Christy Croft, zegt dat ze zich hierdoor opnieuw geëxploiteerd voelt. Haar trauma en dat van vele anderen wordt wakker gemaakt, voor hele andere doeleinden. Daar komt nog bij dat mensen, als ze eenmaal in Q geloven, totaal niet meer openstaan voor discussie. Ze zijn zelfs instaat hulpverleners en slachtoffers in diskrediet te brengen, als hun verhaal anders is dan het hunne, ‘If it doesn’t fit their story’. Voor de Q-aanhangers zijn hun eigen internetverhalen dus belangrijker dan getuigenissen uit de praktijk. Als een slachtoffer of hulpverlener uitlegt dat het anders zit, kan die zomaar beschuldigd worden zelf deel van de samenzwering te zijn. Zover gaan ze.

Laten we nog even naar Marianne Williamson luisteren:

‘Sex trafficking and child abuse have been serious topics for a long time, and it’s never been associated with either the political Left or Right – nor should it be. It’s a horrible problem and it’s worth noting that Q and Q followers have done absolutely nothing to save one child’.

 

QAnon en de Grote Storm

In een paar jaar tijd is QAnon opgeklommen van een opgefokte internet hype, zoiets als Pizzagate, tot een grote beweging met miljoenen volgers. In QAnon zie je heel duidelijk de mix van complotgeloof en spiritualiteit. Onder de aanhangers weer veel yoga-docenten, homeopaten en healers die er een nieuwe weg naar bewustzijnsverhoging in zien: ‘the Great Awakening’. Andere aanhangers komen in pick-up trucks met wapens aan boord en proberen zwarten te intimideren en Democratische verkiezingsbijeenkomsten te verstoren. Hun ware aard was al bekend maar wordt steeds duidelijker. Op 6 januari vielen ze het Capitol binnen. Sommigen verheugen zich op burgeroorlog. Spiritueel ontwaken en geweld gaan hand in hand. Wat is QAnon?

Vanaf oktober 2017 verschenen er anonieme berichten van een zekere Q op internetplatform 4chan (en later op 8chan/8kun). Deze Q, die inmiddels mythische status heeft en in verschillende video’s Q Intelligence wordt genoemd, zou een persoon of groep zijn die toegang heeft tot de geheimen van de machthebbers. Anon staat voor anoniem omdat de berichten zo geplaatst worden. Q bezit kennis en bewijsmateriaal over hoe de machthebbers de wereld in het geheim regeren, de grote door en door duistere elite die ons allen tot slaven wil maken, die terroristische aanslagen organiseert, politici chanteert, telefoongesprekken afluistert (ook de jouwe), e-mails leest (ook de jouwe) en bijna alle regeringen controleert. Ze misbruiken kinderen en drinken babybloed. Obama, de Clintons, de Bushes, Hollywood-sterren, ze doen het allemaal. Tegelijkertijd is deze elite nog maar een marionettenclub, want daarachter zit de Cabal van echte machthebbers.

Maar dit zal niet lang zo blijven, want steeds meer mensen worden wakker en sluiten zich aan bij de door Q geïnitieerde beweging. ‘The Great Awakening’ is het ontwaken uit de boze droom van leugens, infiltratie, satanisme en misbruik. Q Intelligence bezit alle compromitterende gegevens, films, gesprekken, e-mails en geheime plannen van de elite. Daarom wachten de wakkeren met spanning op het moment dat het allemaal open en bloot bekend wordt gemaakt. Dan worden de geheime machthebbers gearresteerd en zwaar gestraft. Op sites en films zien we doodshoofden, militairen, mitrailleurs, raketten en bommen, Bill Clinton met een strop om zijn nek, Biden en Obama (de laatste in gevangenispak) in de beklaagdenbank. De taal van QAnon is agressief. De elite zal uitgeroeid worden (‘eradicated). ‘Pain is coming’, staat op video’s en op spandoeken die ze tijdens bijeenkomsten bij zich dragen.

De grote held van QAnon is Donald Trump maar dat wisten we al. Hij zal de strijd tegen Cabal aangaan en winnen. Er staan foto’s van hem met mitrailleur en de tekst ‘Rapid Fire’. Trump wordt een Lichtwerker genoemd, de enige die sterk genoeg is om het tegen Deep State en Cabal op te nemen. Omdat Cabal natuurlijk doodsbang voor hem is hebben ze een haatcampagne tegen hem opgezet. Alle kritiek op hem in de media is niks anders dan georkestreerde haat. Op de Nederlandse site van QAnon wordt Deep State gedefinieerd als: ‘Iedereen in overheden, inlichtingendiensten en media die Trump tegenwerken en hem zwart proberen te maken’.

QAnon neemt je mee in een mythische strijd van goed tegen kwaad, met pakkende titels als ‘The Plan to Save the World’, ‘the Good Guys and the Bad Guys’, ‘the Storm’. De Good Guys, dat zijn Trump en zijn medestanders, Q uiteraard en de militairen die het tegen de elite op gaan nemen. De Bad Guys… nu ja, het is inmiddels wel duidelijk wie dat zijn. De Storm, dat is het moment waarop Trump en de Good Guys toeslaan en alle verschrikkelijke machinaties van de elite bekendmaken. Dus ook nog een heuse Openbaring, gevolgd door arrestaties en oorlog. Deep State en Cabal zullen vernietigd worden. De hoop is op een gewelddadige en verpletterende afrekening.

Op Facebook zie je die hoop langskomen, ook bij ons in Nederland. ‘Wacht maar tot er meer duidelijk wordt’, werd mij geschreven. Huh? ‘Ja, dat gaat binnenkort allemaal bekend worden, want als ik je daarover vertel geloof je toch niet wat ik zeg, maar over niet al te lang zal er algemeen bekend worden hoe we op alle fronten in ons leven voor de gek zijn gehouden’. Heel veel mensen geloven het verhaal van de grote strijd die gaat komen. Op spandoeken en T-shirts staat: ‘I am Q’ en ‘We are Q’. Dus Q zit blijkbaar in iedereen die hem volgt. ‘Hey QAnons’ spreken ze elkaar aan op Twitter. Haast opgewonden wachten ze op het grote moment, het openbaren van de waarheid: ‘En hij zal aan het licht treden!’ schreef een coach met gevoel voor pathos op mijn tijdlijn.

Op sociale media zijn QAnon-accounts inmiddels verwijderd omdat ze haat en geweld propageren. Burgerrechten voor zwarten worden gebagatelliseerd of ontkend, witte gewelddadige groepen worden opgehemeld (de Good Guys in hun pick-up trucks) en als je wat verder kijkt vind je veel racisme, White Supremacy en antisemitisme. Het woord ‘Cabal’ komt van de Joodse mystiek de Kabbala, waarmee de antisemitische oorsprong van dit soort ideeën weer even zichtbaar wordt. Ook als je dergelijke sympathieën niet hebt, word je door complottheorieën vaak ongemerkt die kant op getrokken. Als je QAnon gelooft, vind je racisme, geweld en intimidatie blijkbaar niet erg, anders zou je in één avond al afgehaakt zijn.

 

The Great Awakening

Door QAnon tot hype gemaakt, maar al veel langer datgene waar zoveel spirituele mensen naar streven, is het Grote Ontwaken. Nu is de tijd aangebroken dat het zich gaat manifesteren. Er wordt over geschreven, gefilmd, geblogd en gevlogd. Op één zo’n vlogger wil ik dieper ingaan: Lorie Ladd. Zij is een vrouw die video’s en meditaties inspreekt over lichtwezens, het hogere zelf, chakra’s, Lemurië, channeling en traumaverwerking. Zij maakt een integere indruk en gelooft zo te zien wat zij uitdraagt. Ik kies haar ook uit omdat ze beter is dan menig andere vlogger of blogger die de QAnon-boodschap de wereld instuurt en we daarom misschien iets meer kunnen begrijpen waarom zoveel mensen QAnon volgen.

Lorie Ladd sluit helemaal aan bij al het angst- en haatzaaien dat in onze tijd zo populair is. We worden geregeerd door een duistere door en door slechte elite: ‘a massively dark system’, ‘dark dark energy’. Politici, media, onderwijs, alles is daarvan doordrongen. Er wordt al jaren tegen je gelogen, we worden gehersenspoeld en bedrogen waar we bij staan en we geloven het ook nog. Totdat we wakker worden en eindelijk het grote bedrog doorzien. In ‘The Collective Awakening’ vertelt ze ons wat er op een dieper niveau aan het gebeuren is, ‘what it actually means to Awaken, to understand the Truth which is coming out’. We gaan van 3 dimensionaal bewustzijn naar 5 dimensionaal bewustzijn (van 3D naar 5D). De hele politieke situatie met Trump, corona, angst en polarisatie is voor haar één groot en onvermijdelijk proces van bewustzijnsverhoging: ‘shifting into higher states of consciousness’.

(Ik laat veel termen in het Engels, om dichtbij het origineel te blijven.)

3D is het oude bewustzijn, hoe we dagelijks denken: in oordelen, angst, dualisme, goed en fout, hebzucht. Het heeft een lagere frequentie. 5D heeft een hogere frequentie: het is eenheid die alle verdeeldheid overstijgt: ‘There is no right or wrong, no good or bad. There is consciousness, ascension, unification’. Deze hogere frequentie is overal aan het doorbreken. Laat al het dualisme los, zegt ze, laat alle oordelen los, alle verdeeldheid. Dat is Ontwaken.

Maar er is ook veel tegenstand en angst. ‘Can we be together?’ vraagt ze. Niet iedereen kan dat. ‘Not everyone can. Can we have compassion for those that don’t understand?’ Even stilte, en dan: ‘I love you’. Dus kunnen we compassie hebben voor de mensen die niet meekomen, die het niet begrijpen? Ook voor hen voelt ze liefde. Dit is natuurlijk een cadeau voor spirituele mensen: wij hebben door hoe het zit, wij hebben hoger bewustzijn, wij leven vanuit eenheid, en we hebben ook nog eens compassie voor al diegenen die het niet begrijpen, al diegenen die vanuit angst leven en nog steeds geloven wat hun is aangepraat.

Als je oppervlakkig luistert is dit ultieme eenheid, onvoorwaardelijk. Zelfs als je het niet met haar eens bent, houdt ze van je. Maar merk je hoe je hier wordt klemgezet? De mensen die haar boodschap nog niet snappen zitten nog in 3D. Wat was 3D ook alweer? Dat is lagere frequentie, geprogrammeerd, dualiteit, goed en fout, angst en manipulatie. Niet iedereen kan daar zomaar uitstappen. En ja, daar heeft ze alle begrip voor. ‘This isn’t easy. It’s a challenge to hold what I tell you’. Dus ook al leef je nog vanuit 3D, ze houdt in elk geval van je – ‘I love you’.

Hoe zuiver is die compassie dan nog? Doen je argumenten ertoe, als het betekent dat je in lager bewustzijn zit? Als je jezelf niet van alle aangeleerde programmeringen kunt losmaken? Als je nog vanuit angst handelt? Hier wordt onder het mom van eenheid dualiteit verkocht, en harde zelfs, hiërarchisch. De taal is ‘Unification, Higher Consciousness, Ascension, Frequency Shift’. Heerlijk voor elke spirituele zoeker. Maar als je anders denkt dan zit je in lager bewustzijn, dan lukt het je nog niet de stap te zetten.

Je kunt dus geen kant op. Zelfs als je op argumenten zou winnen maakt dat niet uit, want ook argumenteren is vanuit lagere frequentie (3D): aangeleerd manipulatief denken. In de hogere frequentie (5D) is dat niet. Daar is geen gelijk of ongelijk, daar hoef je niet te argumenteren. Daar is eenheid. Zo worden je alle argumenten ontnomen. Je kunt alleen nog meepraten als je eerst haar taal en haar werkelijkheid aanneemt. Nog eens haar vraag: ‘Can we be together?’ Ze zou het ons makkelijker maken als ze eerst ophoudt met zeggen dat we vanuit angst en lager bewustzijn handelen en nog niet uit ons voorgeprogrammeerde denken durven te stappen.

 

Is Trump een Lichtwerker?

Dezelfde klemzettruc past ze toe op de concrete politiek: de rol van Trump. In een video waarin ze vraagt of Trump een Lichtwerker is worden de ‘Unity’ en ‘Shift of Consciousness’ op hem geplakt. Weer gaat het erom het oude 3D-denken achter ons te laten, maar nu in politiek vertaald: het gaat niet om ‘Right or Left’ en niet om ‘Republican or Democrat’, het gaat niet om partijkiezen, want ook dat is 3D. ‘Let go of Republican or Democrat! Release the labels! Let go of the names!’ Het is namelijk zoveel groter wat er nu gebeurt. Trump heeft een kolossale opdracht: ons naar hoger bewustzijn brengen. Daarom is hij een Lichtwerker. In dat hogere bewustzijn doet het er niet toe of je Republikein of Democraat bent, daar hoef je geen partij te kiezen, daar gaat het niet over goed of fout, gelijk hebben of ongelijk hebben. Daar is eenheid.

Merk je dat ze hier weer hetzelfde doet? Ze preekt eenheid maar zaait verdeeldheid. Republikein of Democraat maakt niet uit – maar stem wel op Trump. Als je dat nog niet begrijpt is dit gewoon te groot en te nieuw voor je. Dit is geen partij kiezen want partijkiezen is oud denken, is 3D. Maar stel nu dat je Trump niet zo ziet zitten of de Democratische plannen beter vindt? Dan kun je het nog niet bevatten, dan durf je de stap nog niet te zetten. We gaan naar 5D en daar is geen partijkiezen. Daar is Trump.

Weer heeft ze alle begrip, want het is ook een uitdaging om alles los te laten wat je geleerd hebt: ‘It’s a challenge to release what you have been programmed to believe’. Het klinkt zo waar en zo spiritueel, precies wat veel mensen via allerlei workshops en therapieën hopen te bereiken. En nu kan het gewoon, want Trump en QAnon zijn de verwerkelijking ervan. Je hoeft alleen maar genoeg tijd op internet door te brengen en het gebeurt.

Dat Trump de ongelooflijk moeilijke taak heeft de elite van binnenuit op te blazen, is misschien wel de kern van QAnon. Daarvoor moet hij midden in het kwaad gaan staan, midden tussen al die duistere mensen. Wat een opdracht! Lorie Ladd breekt bijna als ze dit zegt. Alleen Trump is zo sterk dat hij het kan. Daarom is er ook zoveel haat tegen hem, omdat al die slechteriken bang zijn. Alle kritiek op Trump is gewoon zwartmakerij door Deep State en Cabal.

Maar nu weten we nog niet waarom juist Trump zo geweldig is. Ze zegt enkele dingen over zijn beleid. Hij zal bijvoorbeeld het onrechtvaardige economische systeem omgooien en de macht van Big Pharma breken. Maar dat klopt helemaal niet. Trump heeft niets in deze richting gedaan en heeft het ook niet op zijn programma staan. Over eenheid en bewustzijn kun je nog twisten, maar hierover valt niet te twisten: dit is gewoon onzin. Als er één president is die het oude economische systeem juist in stand houdt, is het Trump. Hij heeft belastingvoordelen gegeven aan de allerrijksten en maakt het voor grote bedrijven makkelijker om veel geld te verdienen, onder andere door regels voor milieu, klimaat en dierenwelzijn te schrappen. En Big Pharma steunt hij ook. Toen er werd opgeroepen de coronavaccins tegen lage prijs aan arme landen te verstrekken, omdat in arme landen de gevolgen van de pandemie het meest rampzalig zijn, was Trump de eerste die deze oproep negeerde. Hij wilde zoveel mogelijk middelen opkopen, tegen elke prijs (‘America First’). Het ironische is dat de beleidspunten die Lorie Ladd noemt eerder op de verlanglijst van de Democraten staan. Hier worden mensen dus gewoon misleid om, ook als ze wat linkser beleid voorstaan, toch op Trump te stemmen. En aangezien de QAnons niet aan factchecks doen, zullen ze daar zelf niet achter komen.

Overigens bedenkt Lorie Ladd haar boodschap niet zelf maar krijgt die ingegeven door de Galactische Federatie van Licht. Dat zijn ruimtewezens van verre sterren en sterrenstelsels, die ons kunnen meenemen op reizen door verschillende dimensies, en die tijdens de afgelopen verkiezingsrace kennelijk pro-Trump waren.

Niet alle spirituele mensen gaan overigens mee in de Trump-ophemeling. Patricia Pearce bijvoorbeeld, spiritueel therapeut en energiewerker, schrijft dat Trump ons wel veel kan leren, maar om hele andere redenen. Door zijn kinderachtige gedrag en zelfoverschatting laat hij ons alle valkuilen van het ego zien. Daarmee ben je nog geen Lichtwerker. Zij wijst erop dat Trump veel angst zaait en overal vijanden ziet, wat helemaal niet past bij het concept van Lichtwerker. Als Lichtwerker ben je je juist bewust van je eigen processen, ook van angsten en projecties. Een Lichtwerker ontwikkelt zichzelf voortdurend en inspireert anderen dat ook te doen. Ongeveer het tegendeel van Trump dus.

 

De nederlaag

6 november 2020: Trump heeft de verkiezingen verloren. Lorie Ladd spreekt weer een video in. Het is natuurlijk een totale teleurstelling. Veel QAnons zijn boos en geloven alle onbewezen leugens dat er op grote schaal gefraudeerd is. De leugens zijn zo ongegrond dat zelfs het Trump-getrouwe Fox News zijn verhaal wegklikt. De QAnons hadden verwacht dat na Trumps herverkiezing eindelijk die Grote Storm zou uitbreken en alle verschrikkelijke feiten over de pedofiele satanisten bekend zouden worden. Maar Q heeft nog geen reactie gegeven. Zijn aanhangers willen vechten. Trump heeft er ook toe opgeroepen: ‘Come to defend America’.

Lorie Ladd maakt een meer gespannen en onzekere indruk dan in haar eerdere video’s. Ze had een Big Win verwacht, maar weet de teleurstelling door enkele aanpassingen in haar boodschap op te lossen. De Frequency Shift komt er sowieso, zegt ze, wie er ook president wordt. Het ging al niet om Democraat of Republikein, maar nu gaat het ook niet meer om Trump of Biden. Opeens is dat ook vanuit de 3D matrix. Het nieuwe inzicht is: wie er ook gaat winnen, hij zal ons naar hoger bewustzijn brengen. Ze wijst haar volgers erop dat het veroordelen van Democraten eigenlijk ook 3D is. De Biden-stemmers willen namelijk net zo goed liefde, vrede en geluk, zegt ze met een gezicht alsof het een grote ontdekking is. Je kunt haar verschuiving van ideeën cognitieve dissonantie noemen, maar het is in elk geval een respectvollere oplossing dan die van de meeste QAnons: Trumps leugens geloven en willen vechten om de uitslag ongedaan te maken.

Al drie jaar lang worden de complotgelovers beziggehouden, tactisch opgefokt door Q en alle aanverwante platforms en trollen die het steeds spannender maken wanneer de Grote Storm nou komt en wie er allemaal gaan vallen. Eerst werden er precieze data en tijden genoemd, bijvoorbeeld wanneer Hillary Clinton gearresteerd zou worden, maar het gebeurde nooit. Het wachten wordt beloond met steeds wildere verhalen suggesties en cryptische aankondigingen. Het moment wordt steeds uitgesteld en de aanhangers pikken het. Van begin 2018 naar 2019. Toch niet. Oké, dan een paar maanden later. Wie iets weet van gedragstherapie en het creëren van verslaving weet dat je bevrediging in onregelmatige plukjes moet aanbieden. Lees Skinners duivenexperiment. Goed, nog steeds geen Grote Storm. Nog even dan, maar zeker in 2020. En toen kwam corona. Zie je wel, nu gaat het gebeuren! O nee toch niet. De aanhangers blijven hoopvol demonstreren: ‘We are Q’ en ‘Pain is coming’. Weer niet. Nou misschien aan het eind van het jaar. Eerst Trumps overweldigende herverkiezing, daarna…

Inmiddels is Joe Biden ingezworen als president. Q is al weken stil. Steeds meer QAnons worden onzeker of boos. Boos omdat ze, opgehitst door Trump, nu echt denken dat de democratie ten onder gaat. Onzeker omdat ze twijfelen. Hoe kan dit? Wat is er gaande? De Grote Storm zou toch uitbreken? ‘Where the hell is the fucking storm?’ Ze hadden zich op staande executies verheugd. Twitter en Instagram stromen vol met huilende QAnons, sommige helemaal in paniek: ‘Q kan ons niet in de steek laten!’ Een enkeling twittert: ‘Zijn we voor de gek gehouden?’
Er gaan ook berichten rond, hoopvol verspreid door alternatieve genezers, coaches en ‘vrouwen voor vrijheid’, dat Trump  met hulp van het leger alsnog de macht zal grijpen. Dat gaat binnenkort gebeuren. Zou het? Er is nog geen enkele voorspelling van de Q’s uitgekomen, niet één.

 

De aantrekkingskracht

Miljoenen mensen wereldwijd geloven QAnon en aanverwante complotverhalen. Lorie Ladd laat zien waarom. Haar verhaal is aantrekkelijk voor rechtse complotdenkers én voor New Age-zoekers die zichzelf niet zo gauw rechts zullen noemen. De aantrekkingskracht komt samen in deze boodschap, die zij met veel nadruk uitspreekt:

‘Listen DEEPER. Look PAST. Look THROUGH. Look through what you have been programmed to believe’.

Dit is natuurlijk precies wat spirituele zoekers en alternatieve genezers willen: ‘DIG DEEPER’. Zoek de werkelijkheid achter de dingen, de verborgen processen. En zoek die dan vooral op alternatieve media, zegt Ladd erbij, in een koor van miljoenen New Agers wereldwijd. Want het mainstream nieuws is de buitenkant, is wat ze je willen laten geloven. Wat er werkelijk gebeurt, dat vind je niet in het nieuws dat je overal ziet. Dat vind je een laag dieper, als je de weg weet. Alternatieve genezers zoeken de verborgen processen in de mens, de kosmos en de natuur, complotdenkers zoeken die in de politiek. Graaf diep!

Maar als je ook maar één centimeter dieper kijkt zie je dat het hele verhaal vol zit met tegenstrijdigheden, dat eenheid wordt gepreekt maar verdeeldheid gezaaid, dat andere meningen worden weggezet als lager bewustzijn, dat een groep ‘wakkeren’ de geheime machinaties begrijpt en dat de rest dat niet snapt of nog niet aandurft. En als je dan nieuwsgierig bent over welke machinaties het gaat, dan blijkt er een president opgehemeld te worden die angst en haat zaait, democratie aan zijn laars lapt en niet tegen zijn verlies kan. Is dit wat QAnon met een Lichtwerker bedoelt? De hele Great Awakening is nep, fastfood, diepzinnige termen zonder inhoud. Begrippen als oordeelloosheid en eenheid worden totaal niet waargemaakt. ‘Wij oordelen niet want we leven vanuit eenheid… maar over de anderen oordelen we wel want die leven vanuit angst’. We horen het ook om ons heen, echt niet alleen in Amerika en echt niet alleen in QAnon. Het zoemt al maanden rond en wordt herhaald en herhaald: de wakkeren en de makke schapen. En vervolgens wordt er gejammerd dat we zo gepolariseerd zijn.

Wij oordelen niet want we leven vanuit eenheid… maar over de anderen oordelen we wel want die leven vanuit angst.

Als we ons nog eens afvragen waarom homeopaten, yogadocenten, meditatieleraren, veganisten en sjamanen zo massaal voor dit gedachtegoed vallen, vinden we allereerst veel Least Effort Thinking. Je denkt wat jou uitkomt en rechtvaardigt wat je voelt. ‘Voelt niet goed? Dan doe ik het niet, dan zal het ook wel verkeerd zijn’. Het gevoel wordt als rechtvaardiging gebruikt. Dit wordt ook theoretisch verdedigd: ‘Je moet niet denken maar voelen’. Een spiritueel therapeute zei over complottheorieën: ‘Ik voel gewoon dat het klopt’. En zelfs een onnozel en al vele malen ontkracht bericht dat er een doosje met coronavirus in de apparatuur van 5G zendmasten zit, werd door een yogadocente verdedigd met de zin ‘Je kunt voelen of het waar is’. De voorkeur voor wilde en onbewijsbare theorieën is in alternatieve kringen groot. Dat heeft ook iets charmants maar is in de huidige context levensgevaarlijk.

En wie wil er nou niet kinderen uit de klauwen van pedofielen redden? Save the Children! Maar door de voorkeur voor oncontroleerbare fantasieën vergeten ze te checken of er iets van klopt. En wie wil er nou niet bevrijding uit de oude vastgeroeste structuren? The Great Awakening! Zoveel mensen inclusief ikzelf verlangen naar een meer transparante en duurzame politiek. Maar Trump? Ik begrijp dat hij bevrijdend werkt voor sommigen: alle normen los, liegen, pesten, racisme, geweld, alles mag weer. Maar kijk wat hij doet, zoek door, niet alleen op complotsites. ‘Dig deeper’ zoals Lorie Ladd aanraadt. Maar doe dat dan ook.

En wie wil er nou niet de diepere bewegingen van de politiek doorgronden, de ‘achtergronden’, weten wat er echt speelt? Maar dat kom je niet te weten door op eenzijdige, zichzelf steeds weer bevestigende complotsites te zoeken. Die geven juist buitenkant: het zijn theorieën ‘erover’. Als je echt wilt weten hoe politiek in elkaar zit, duik erin, verdiep je ook in hoe besluitvorming in elkaar zit, hoeveel verschillende aspecten daarin meespelen. Dan kun je nog steeds heel goed wensen dat politiek transparanter en rechtvaardiger wordt, alleen heb je daar dan geen wilde sensatieverhalen meer voor nodig.

 

Infiltreren in de hersenen

Er is nog een reden voor de snelle doorbraak van trumpisme en complotdenken en dat is misschien wel de meest banale. Namelijk: er is gewoon een plan gemaakt, om mensen te manipuleren en misleiden om in de boodschap van AltRight te gaan geloven. Dat plan kwam van onder andere van Steve Bannon, die altijd al bezig was met hoe je de massa tot haat kon aanzetten: ‘Let the grassroots turn on the hate’. Hij en verschillende rechtse campagneleiders (o.a. Jeff Giesa) zochten de hulp van Deep Web en Dark Net specialisten, zoals Cambridge Analytica, Dark Cube en anderen. In dit soort kringen kunnen ze hacken en infiltreren en berichten de wereld insturen zonder dat de afzender te traceren is. Het ging erom Trump aan de macht te brengen, zodat hij de rechtse agenda kon doorduwen. Maar daartoe moest Trump wel voor bredere groepen acceptabel worden. En tegelijkertijd moesten zijn tegenstanders worden uitgeschakeld, de Democraten in het algemeen en Hillary Clinton in het bijzonder.

Dit wordt ook wel ‘memetische’ oorlogvoering genoemd. Memes zijn afbeeldingen en korte zinnen, die meteen binnenkomen en in je brein blijven plakken. Een voorbeeld van een visuele meme is een afbeelding van Bill Clinton met hoofdletters RAPE eronder, of een afbeelding van Obama en de Clintons waar een foto van Jeffrey Epstein tussen geplakt is, zodat ze in je verbeelding bij elkaar blijven. Boodschap: één vuil porno- en pedo-netwerk. Dat ook Trump vaak op Epsteins feestjes kwam wordt even vergeten. Een voorbeeld van een verbale meme is Democraten steevast ‘communisten’ noemen. Een ander voorbeeld is ‘Gayropa’, waarmee Russische trollen het Europese  immigratiebeleid wilden verbinden met homorechten en de linkse tolerante moraal. Het is oorlogsvoering, maar dan via het web. ‘The Russians come with likes’ wordt wel gezegd. Vertaald naar Q en de complottheorieën: ‘AltRight comes with likes’.

Het onderzoek naar deze praktijken is in volle gang en er komt wekelijks nieuwe informatie bij. Een deel blijft moeilijk traceerbaar, maar een groot netwerk van verbanden wordt steeds meer in kaart gebracht. Waar het op neerkomt is dat er, met geld van onder andere rijke AltRighters, een strategie ontwikkeld werd om mensen te beïnvloeden, via valse berichten, valse sites en heel veel memes. Als het je interesseert, lees het verontrustende artikel ‘Qanon is Propaganda, and we know who’s responsible’ van Daniel Morrison en ‘Hacker X-the American who built a pro-Trump fake news empire-unmasks himself’ van Ax Sharma. In dit laatste stuk vertelt een hacker die zich als een ‘punk rock right wing millenial’ beschrijft, hoe hij bij een dubieus bedrijf ging werken en een enorme campagne opzette om anti-Clinton en pro-Trump berichten de wereld in te sturen. Hij zag het als gamen: hoeveel mensen krijg je zover dat ze het reguliere nieuws gaan wantrouwen en jouw eigen fake-berichten gaan geloven. Ze konden via ‘user profiles’ uitzoeken wie meer in seksueel misbruik of meer in politieke schandalen of meer in UFO’s geïnteresseerd is, en iedereen kreeg het bij hem of haar passende fake news toegestuurd. Op het hoogtepunt plaatsten ze drie miljoen berichten per dag, zo opgesteld dat die ook nog eens hoog in de zoekmachines kwamen. Een invasie in de hersenen via de sociale media – cyberoorlog.

Tijdens de verkiezingscampagne van 2016, ook de tijd dat de FBI de e-mails van Hillary Clinton en haar campagneleider John Podesta onderzocht, verscheen er opeens een geheimzinnige figuur FBIanon op 4chan, die informatie aanbood over Clinton en Podesta en aan wie je anoniem vragen kon stellen. In de berichten werd gesuggereerd dat er van alles aan de hand was bij de Democraten, maar dat veel nog geheim moest blijven en dat FBIanon nog niet alles kon zeggen. Ook werd er veel onduidelijk en cryptisch gelaten, zodat duizenden mensen gingen discussiëren over wat er bedoeld werd – een slimme manier om grote aanzuigende bubbles op het web te creëren. Langzaamaan, hapje voor hapje, bleken de Clintons criminelen te zijn die in wapens, drugs en mensen handelden. Daarna kwamen ook de rituelen en kinderverkrachtingen.

Het is een geniale vondst geweest kindermisbruik centraal te stellen. Iedereen vindt het erg en leeft mee. Veel vrouwen werden ermee naar Trump getrokken, terwijl ze anders waarschijnlijk voor de eerste vrouwelijke president gekozen hadden. Bovendien gaat er een chanterende werking van uit, want wie de sensatieverhalen niet gelooft, wordt meteen klemgezet: ‘Dus jij vindt seksueel misbruik niet erg’, ‘Jij houdt kinderverkrachters de hand boven het hoofd’. We zagen al dat het omgekeerd is: desinformatie staat de strijd tegen misbruik juist in de weg.

Even geniaal was het om angst aan te wakkeren. Angst is de sterkste drijfveer om in irrationele dingen te gaan geloven. De berichten van FBIanon wezen op oorlog, verkrachting, kinderontvoeringen, babybloed en terreur. De boodschap moest zo ver mogelijk verspreid worden. ‘Dring binnen waar je kunt’, postte FBIanon op 4chan: bij vrienden, groepen, collega’s, jongeren, journalisten. ‘We’re going to war tonight … Repeat something often enough and it becomes the truth. Repeat after me: Hillary is evil and will destroy the planet.’ 

Korte tijd later postten vrijwel alle complotsites op volle toeren berichten over Hillary’s duivelspraktijken, verkrachtingen, kindermoorden en dreigende dictatuur. Iedere complotdenker zag ze dagelijks langskomen, en dankzij de algoritmen van internet al heel gauw iedereen die ook maar iets over politiek intoetste. Doelbewust werden verbindingen in het brein aangelegd, via die memes: Clinton, Epstein, moord, oorlog, communisme, satansrituelen, steeds dezelfde woorden en afbeeldingen. En ook een bepaald soort zinnen die typisch zijn in complotdenken: steeds herhalen dat er allerlei ‘toevalligheden’ zijn die mensen niet zien of alweer vergeten zijn. ‘Zie je dat nou echt niet?’ De voortdurende suggestie dat er iets geheims is, verbanden en toevalligheden die je misschien mist. Voel even mee wat dit met je doet. Grote kans dat je aan de kanalen gekluisterd blijft. In oktober 2017 verscheen Q in de berichtenstroom.

Er kwam nog een derde geniale vondst bij. We hadden al misbruik en angst als ingangen, nu kwam het wapen dat de spirituele community naar Trump moest zuigen. Dat is het meest verbazende, dat hippies en alternatieve wereldverbeteraars opeens voor een rechtse racistische Big Money Freak vielen. In de grote nepnieuws-campagne die het web overspoelde werd heel handig gebruik gemaakt van het wantrouwen en de angsten die al veel langer in New Age-kringen leven. Wantrouwen naar politiek, overheid, wetenschap en (reguliere) geneeskunde; angst voor straling, voor  vaccinatie, gentechnologie en dergelijke. Omdat Trump niets met deze thema’s doet en in zijn programma juist tegenover de alternatieve wereldverbeteraars staat, moest dit op een of andere manier overbrugd worden. Dat gebeurde door een alternatieve realiteit te creëren van apocalyptische strijd, die zó ver van het werkelijke programma van Trump afstond dat het niet meer opviel.

Verschillende guru-achtige figuren zoals David Icke en Barbara Hubbard (en vele anderen, ook in Nederland bijvoorbeeld Janet Ossebaard) sturen al jaren angstaanjagende verhalen de wereld in over grote kosmische samenzweringen en galactische strijd die op de aarde uitgevochten wordt, Annunaki en Reptielenwezens (door David Icke ook zionisten genoemd) die de wereld in slavernij willen storten. De strijd gaat om politieke controle, straling, vaccinatie, genetische manipulatie, robotisering en volgens sommigen zelfs het uitroeien van een deel van de mensheid. En het is de taak van de mens op te staan in een grote transformatie naar hogere bewustzijnsniveaus. De desinformatie-experts van AltRight hebben een briljante brug geslagen door deze thema’s met hun eigen agenda te verbinden. Al gauw ging het van Clinton en Obama naar een apocalyptische oorlog en Trump als held tussen engelen met zwaarden. Iedere volger kon zich medestrijder voelen in de mythische strijd tussen Goed en Kwaad, met ‘the Great Awakening’ (weer zo’n rake meme) als verbindend element: ‘Wordt Wakker!’

‘What we are going through, what YOU are going through, is like nothing that has ever been experienced on the earth before’.  (Lorie Ladd)

Is deze geoliede desinformatiecampagne van AltRight de grootste oorzaak van de snelle opmars van complotfantasieën? Voor een deel wel, maar niet helemaal. De hippie-kosmologie van transformatieve oorlogen en bewustzijnsverhoging is er al jaren en hoefde alleen maar aangewakkerd te worden. En deze hippie-kosmologie is ook al jaren vermengd met antivaccinatie-netwerken zoals die van Robert Kennedy (mede gefinancierd door rijke extreem-rechtse groepen, maar dat is voor een andere keer). Thema’s als gevaar van vaccins, straling en het creëren van een nieuwe mens, leven zowel in spirituele alternatieve als extreem-rechtse groepen. Dus de overlap en dwarsverbanden zijn niet nieuw.

Wel nieuw is het feit dat een Amerikaanse president vier jaar lang complotideeën heeft verspreid. En dat de grote desinformatiecampagne van AltRight vier jaar lang het web heeft overspoeld met nepnieuws, waaronder het verhaal dat Trump zelf een rol speelt in de apocalyptische strijd. Nogmaals: Trump heeft niets met deze thema’s gedaan, niets – lees zijn programma’s. Maar hij heeft het zich wel laten aanleunen en daardoor populariteit gekregen onder groepen die hem anders nooit gesteund hadden. Voor veel bewonderaars is hun steun gewoon een vergissing. En nu demonstreren ze schouder aan schouder: alternatieve wereldverbeteraars en extreem-rechtse voorstanders van wapenbezit. Zij vinden elkaar niet in gemeenschappelijke idealen, maar alleen in de fictieve wereld waar ze tegen vechten.

We wisten niet dat in 2020 ook nog de corona-pandemie zou uitbreken. Alle ingrediënten lagen klaar om angst en weerstand meteen te voeden met valse berichten en valse sites. Iedereen die twijfels heeft bij de offers die van ons gevraagd worden, kan uren op internet doorbrengen, van site naar site, van film naar film. Waar je ook begint, bij vaccinatie, controle, Deep State, pedofilie of Awakening, je komt van het een op het ander. Het lijkt onderzoek, maar zonder dat je het doorhebt wordt je meegezogen in een van de grootste desinformatiecampagnes ooit. Het ironische is dat complotdenkers, dus mensen die zó tegen complotten zijn, die zó bang zijn dat duistere figuren in het geheim de wereld regeren, hier nu een werkelijk complot hebben, aanwijsbaar zelfs, en dat ze zich daar met open ogen door laten meenemen, en het geloven.

 

*  * *

 

Dit is het tweede artikel over complottheorieën. De derde verschijnt binnenkort:

A Great Global Reset.
Over duurzaamheid, solidariteit en de kansen van corona.

 

Bronnen

Jules Evans, ‘Conspirituality’ – the overlap between the New Age and conspiracy beliefs. Medium.com, Apr 17, 2020;
Jules Evans, Nazi Hippies: When the New Age and Far Right Overlap. Medium.com, Sep 4, 2020;
Christopher Hodapp & Alice von Kannon, Conspiracy Theories & Secret Societies for Dummies, Wiley, Indianapolis 2008;
First Draft, Disinformation is damaging communities around the world;
Why QAnon Infected The Spiritual and Wellness Communities. Ash Riley. In My Sacred Space;
Who believes in conspiracies? New research offers a theory. People with certain personality traits and cognitive styles are more likely to believe in conspiracy theories. Science Daily, September 25, 2018;
Dalai Lama on the coronavirus, BBC News, June 14, 2020;
Citaten Steve Bannon: Daily Beats, 19 aug. 2016, The Guardian, 10 maart 2018;
Ira Helsloot, Gevolgen coronamaatregelen moreel onverantwoord. Medisch Contact, 5 aug 2020;
Roy Martina over Bill Gates’ plan: Quantum Multiversity, September, 2020;

Bill Gates:
GatesNotesBill Gates: A conversation with Bill Gates: Population growth, Youtube, 22 August 2012Does saving more lives lead to overpopulation? 13 February 2018;
Pharmaceutical companies failing the poor, Center for Global Development, Jan 27, 2006.Bill Gates won’t profit Remdesivir, Reuters May 14, 2020Falls claim: Bill Gates want to microchip people, Reuters May 5, 2020;  False claim: Bill Gates wants microchip to fight Coronavirus, Reuters, March 31, 2020;   Coronavirus: Bill Gates ‘microchip’ conspiracy theory and other vaccine claims fact-checked, BBCnews, May 29, 2020;  Microchip claim: Biohackinfo News. “Bill Gates will use microchip implants to fight coronavirus”, Reuters Mar 19, 2020;

Kennedy:
How a Kennedy became a ‘superspreader’ of hoaxes on COVID-19, vaccines, 5G and more. Alexi Mostrouis, The Globe and Mail, Nov 11, 2020;
Robert Kennedy; Instagram post May 6, 2020; Instagram post Aug 11, 2020 (‘The digitalized economy’) is verwijderd, maar nog wel op accounts van volgers te vinden.
Ineke van Es, reactie op Facebook bij Marius Engelbrecht/Waarom complottheorieën niet kloppen;

Nynke Conijn, Dutch Adaptives 16 oktober 2020;

Sandy Hook shooting:
Parent awarded $450,000 for defamation, BBC News, 16 Oct 2019.
Anna Merlan, Republic of Lies. American Conspiracy Theorists and Their Surprising Rise to Power. Arrow Books, Cornerstone 2020;
Father of boy killed in Sandy Hook shooting forced to wear disguise on TV because of conspiracy theorists. Louis Staples, Indy100, Sunday 3 January 2021; 
Alex Jones ordered to pay $100,000 in Sandy Hook defamation case, BBC News, 31 December 2019;
Marianne Williamson – The Coronavirus Pandemic: Thoughts on Getting Through This, YouTube, 17 March 2020;
Gorden W. Allport, The Nature of Prejudice.  Addison-Wesley, Massachussets, 1986 (oorspr. 1954). Klassieker over vooroordelen en ‘Least Effort Thinking’;

Trump, Save the Children, Qanon:
Dimitri Tokmetzis, De zaak Pizzagate De Correspondent, 25 April 2018;
Paul Leblanc, The QAnon conspiracy is fake. The harm it’s doing to child welfare groups is real, CNN, Nov. 28, 2020;
Adam Kesfield, Prosecution of Child-Sex Traffickers Plummeted Under Trump, Courthouse News Service, July 16, 2019;
Fact check: Trump did not say the government was fighting “an ancient sex trafficking ring” Reuters, 28 juli 2020;  Politifact.com, 28 juli 2020;
Sex-trafficking survivors say QAnon’s anti-trafficking crusade is hurting more than it’s helping. Insider, 5 oktober 2020;
Jamie Landers & Richard Ruelas; These Arizona anti-trafficking groups say QAnon misinformation is derailing their efforts, USA Today News, 20 oktober 2020;
FREEDOM NEEDS TRUTH. Free the Slaves, Oct 22, 2020. Ook op andere sites, o.a. Medium.com;
Marianne Williamson, Facebookpost 15 november 2020;
Lorie Ladd, The Collective Awakening; “Is Trump a Lightworker?” Aug 31 2020, YouTube;
Patricia Pearce, Is Trump a Lightworker? Sept 1, 2020;
75 ways Trump made America dirtier and the planet warmer. The Guardian, Oct 20, 2020;
Trump’s Impact on Animals, Kirschners Korner, March 12, 2020;

Infiltratie in de hersenen
“Hacker X”—the American who built a pro-Trump fake news empire—unmasks himself. Ax Sharma, Ars Technica, 14 Oct 2021.
Daniel Morrison, ‘Qanon’ is Propaganda, and we know who’s responsible. Noteworthy – The Journal Blog(usejournal.com), November 2020;
Maxime Dafaure, The “Great Meme War”: the Alt-Right and its Multifarious Enemies. Open Edition Journals/Angels, October 2020;
Rabbit Hole. What is the internet doing to us? The Times tech columnist Kevin Roose discovers what happens when our lives move online (Podcasts). The New York Times;
The Twitter origins and evolution of the COVID-19 “plandemic” conspiracy theory. Matthew D Kearney, Shawn C. Chiang, Philip M Massey, DOI: 10.37016/mr-2020-42, October 2020;
Infinite Evil. The Incubators of Online Hate, Interactives.stuff.co, 2019;
“Flood the zone with shit”: How misinformation overwhelmed our democracy. Sean Illing, Vox, Feb 6, 2020. https://www.vox.com/policy-and-politics/2020/1/16/20991816/impeachment-trial-trump-bannon-misinformation;
Aaron Blake, The frequent overlap between Trump’s conspiracy theories and Russian propaganda. The Washington Post, June 9, 2020;
A Game Designer’s Analysis Of QAnon. Playing with reality. Rabbit Rabbit, Medium.com, Sep 30, 2020;
‘It’s Over’: Inside QAnon’s Virtual Inauguration Watch Party As It All Went Horribly Wrong; “Where the hell is the f**king storm?”, Jesselyn Cook, Huffpost, Jan 21, 2021;
He went down the QAnon rabbit hole for almost two years. Here’s how he got out. CNN, Oct 16, 2020;
Dale Beran, How the “isolated man-boys” of 4chan turned a meme into the president of the United States, Quartz, Feb 17, 2017;
The strange reality of deepfake media. Cursus: Understanding the Impact of Deepfake Videos. Ashley Kennedy, LinkedIn,13 augustus 2020.